Gaat het om mij of om mijn vrienden?

In jacht op mijn vrienden storten de social media marketeers mijn timeline vol. ‘Klik, like, share en win’, ‘‘wat vind jij’ en win niets’, en vergelijkbaar. Er wordt op social gedacht vanuit de ‘oldschool offline inside out push marketing’ met de focus op het genereren van bereik in plaats van het bereiken van mij. Het lijkt vooral om mijn vrienden te gaan. Alsof je in gesprek bent met iemand die continue om zich heen kijkt of er niet een interessanter persoon voorbij loopt.

De facebook en twitter timeline lopen vol, de houdbaarheid van de postings verkorten naar 3 tot 1 uur. Wat een drukte met een schreeuw om aandacht. Door de herrie hoor ik de mooie melodie niet meer.

Er zijn twee type berichten die in mijn timeline verschijnen. Aan de ene kant aanbiedingen, promoties, nieuwe producten om mij over te halen te kopen kopen kopen. Aan de andere kant berichten die bereik moeten gaan genereren. Beide zijn niet zo social en de laatste is vooral niet sociaal.

Het gevolg is dat ik met hetzelfde gemak als dat ik ‘like’ ook ‘unlike’. Alle voor mij niet relevante content of als ik er geen glimlach van krijg, verwijder ik rigoreus. Dat wordt een trend; het dichtzetten van de timeline en de focus op exclusiviteit. Besef je dat het als merk een voorrecht is om bij mij in de timeline te komen. Koester mij en knuffel mij.

Wat is dan de relevante content op social als je niet echt kan personaliseren? Hoe weet je wat een fan wil ontvangen in de timeline? Dat weet je niet. Wat je wel weet is dat de fan een initiële interesse heeft in jouw merk. Vertel mij dan het verhaal over jouw merk en producten. Wat maakt jou zo bijzonder en waarin onderscheid jij je van jouw concurrenten. Neem mij mee in je usp’s en ubr’s zonder dat je mij direct het product wilt verkopen. Zet social in voor de presence van je merk en vertel het verhaal achter het merk en de producten.

Social is sociaal en is persoonlijk. Het gaat om mensen. Het gaat om mij en het gaat niet om mijn vrienden. Dus pak mij in met jouw verhaal en ik word een echte fan. En dan ga ik vanzelf met mijn vrienden over jou praten, vanuit een enthousiasme en oprechtheid.

 

Comments are closed.