Outsite in of inside out. Welke van deze twee heb je echt gehanteerd bij het creëren van jouw social en digital content? Bij het consumeren van de content via social, draait het immers om de ‘what’s in it for me’ factor voor de fan en volger. Krijg ik er een glimlach van, word ik er blij van, kan ik er mijn voordeel mee doen of vind ik het simpelweg gewoon leuk?
Vanuit de organisatie, merk en producten ‘inside out’ denken is een bekende valkuil die de kwaliteit van de content niet ten goede komt. Onlangs kwam ik dit fijne artikel tegen met een handig model om de ‘outside in’- factor te checken. “Is it REAL?”
Relevant
Zoals hier boven al benoemd, een bekende valkuil is dat organisaties vertellen over wat zij denken dat de consument wil horen. Daarbij gaan ze voorbij aan daar waar de consument naar op zoek is en welk voordeel de consument wil hebben bij deze content. Op social draait het immers om ‘pull’ en niet ‘push’. Het initiatief voor het consumeren van de content ligt bij fan en volger die de organisatie in het sociale domein actief en uit eigen wil op zoekt en volgt.
Het is niet moeilijk om erachter te komen wat relevant is voor jouw publiek. Door de openbaarheid van social media, kan je luisteren in blogs en fora, zoek lees en leer op twitter en wat zijn de goed scorende keywords in google? Loop eens binnen bij de afdeling Klantenservice van de organisatie. Zij zijn bij uitstek het luisterende oor en hebben het rechtstreekse contact met de consument van jouw product.
Entertain mij
Het is een voorwaarde dat content “leuk” is. Niet alle onderwerpen zijn leuk en entertaining vanuit zichzelf, het gaat om de manier hoe je het brengt. Geproduceerd en geschreven met de fan en volger in gedachten, hapklare brokken tekst, ingewikkelde data in een mooie eenvoudige infographic, ‘easy on the eye’ visuals die zonder woorden het verhaal vertellen en zeer korte dummie proof videos.
De meest saaie niet inspirerende boodschap is een leuk en toegankelijk jasje te verpakken en daardoor beter consumeerbaar. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een andere mindset van inside out naar outside in met fan en volger in gedachten.
Actionable
Deze vind ik wat moeilijker te vertalen en toe te passen vanuit het artikel. Bottomline, het gaat om het voor ogen houden dat de content de fan en volger helpt. Citeren uit het artikel “… it should enable your readers to do something better.” Denk hierbij aan content die fan of volger helpt in de vorm van tips en trucs, checklist en of inspiratie. Dit type content maakt blij.
Leading
Content moet een doel hebben en ergens toe leiden. Klinkt wat abstract, eigenlijk is het eenvoudig. Bijvoorbeeld, het delen van informatie over jouw product of dienst heeft als doel dat de fan of volger te prikkelen en te interesseren. Het schrijven van een blog over een specifiek ondwerp, heeft als doel de lezer meer informatie bij te brengen, en heeft ook als doel dat de schrijver zich positioneert als kenner over dit onderwerp.
Vanuit marketing oogpunt, gebruik dit ‘doel van de content’ en positioneer deze in de customer life cycle om zo nog gerichter te kunnen publiceren en communiceren via het sociale domein. Vraag je af wanneer jouw fans en volgers behoefte hebben aan welke informatie (relevantie) en zorg er dan voor jouw content is deze behoefte invult, geproduceerd vanuit het perspectief van de ontvanger.
Outside in of inside out? Voordat je de geproduceerde content publiceert, doe een laatste REAL check en je ziet snel genoeg hoe ‘outside in’ de publicatie het werkelijk is.