Content of content?

Van ‘going social’ hoeft geen enkele marketeer meer overtuigd te worden. Eigenlijk zouden we moeten pleiten voor een ‘not going too social’. In den beginne is het allemaal nieuw, leuk en geweldig. Hollandsche gezelligheid en kneuterigheid op facebook en twitter, met veel leuke, flitsende en spannende berichten van allemaal hele mooie merken. Echter… na een tijdje merk ik dat ik ‘moe’ word.

Het is een feit dat we ons diep in een crisis bevinden en dat het economisch slecht gaat. Er is meer druk op de verkopen en op de omzetcijfers. Focus is op de korte termijn en snel scoren. In de sociale timeline komt dit tot uiting door de ene product promotie, coolness factor, uniekheid en aanbieding, na de andere. Allemaal heel logisch.

Er bekruipt mij wel een gevoel dat de organisaties voor mijn geld willen en niet mij als persoon. Logisch, want “it is all about the money”. Echter…, het uit zijn op de portemonnee van de fan en volger is eigenlijk niet zo sociaal noch social.

Beseft de moderne 2.0 marketeer zich dat het een voorrecht is om in de timeline of inbox te komen? Dat het echte en langere houdbare succes ligt in de ‘what’s in it for me’-factor?

Onlangs in gesprek met een oud collega. Of ik me wilde abonneren op zijn nieuwsbrief, lees ‘de nieuwsbrief van het product waar hij voor werkt’. Ik vroeg hem waarom ik me zou abonneren. Hij antwoordde dat het toch ‘leuk’ is om die informatie te ontvangen. Verder doorvragend ‘en welke informatie stuur jij mij dan? Hoe weet jij wat ik wil lezen?’. Antwoord: ‘Gewoon leuke interessante informatie over huidige producten en de nieuwe producten’. Ik: ‘Maar hoe weet jij wat ik leuk vind? Wat is de “what’s in it for me” factor om jouw nieuwsbrief te ontvangen…’ Toen bleef het stil.

Het zou een mooi streven zijn dat wanneer een marketeer niet in 1 zin dan benoemen wat de “what’s in it”-factor van de social media content is, dat die middelen niet ingezet worden. Dit geldt voor ‘social’ zoals facebook, twitter en ook voor de nieuwsbrief.

Ik besef me dat ik wel erg nerdy ben met mijn iPhone vastgeplakt in mijn hand. Echter… mark my words… in de loop van dit jaar wordt het trending om merken en brands te unliken. Facebook dicht te zetten en twitter te ontvolgen. Focus op en aandacht voor de inner circle van vrienden en dat waar ik blij van word. It’s all about the content.

Als merk moet je zorgen dat je met echt relevante content komt in hapklare brokken met veel plaatjes. Vertel mij het verhaal over jouw mooie merk en geweldige producten. Waarin onderscheid jij je van jouw concurrenten? Probeer me niet direct wat te verkopen. Versier me zoals je een vrouw in de kroeg versiert; subtiel en met geduld. Als je mij dan wat stuurt, dan krijg ik er graag een glimlach van én dan deel ik het gratis en voor niets met al mijn vrienden. Digitaal en niet digitaal.

Het woord ‘content’ heeft immers twee betekenissen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Content):

  • een gevoel van tevredenheid;
  • letterlijk inhoud, uit het Engels. Content is de inhoudelijke bijdrage van een webpagina. De inhoud kan bestaan uit teksten en/of beelden.

Er is ook nog een derde betekenis, voor mij volledig nieuw…

Deze laatste betekenins laat ik hier buiten beschouwing en proost er liever mee… ;)

 

In een volgende blog meer over mijn visie op het social scoren op langere termijn met hulp van storytelling en content.

Comments are closed.