5 content tips

Omen est nomen. Jay Baer is de naam, en Jay is een lekkere knuffelbeer. Tenminste, dat soort gevoelens roept hij bij veel mensen op. Zag ik ook tijdens Content Marketing World in Cleveland. Menigeen wilde zich tegen zijn embonpoint aanvlijen.

Jay is een aardige man ook, toegankelijk, vriendelijk, inderdaad, heel aaibaar. En belangrijker, hij heeft een goed verhaal.

Hij vertelde dat meer dan de helft van alle content minder dan vier social shares krijgt. Meer dan 75% van alle content blijft steken op zero external links. En toch denkt 1/3 van alle content marketeers dan hun content effectief tot zeer effectief is.

Mis ik iets?

Baer gaf vijf tips hoe bedrijven en organisaties kunnen zorgen voor meer engaging content, voor verhalen die mensen in beweging brengen. Dat doen ze alleen als content voor hen waarde heeft. Als het voor hen relevant is. Dan pas ook resoneert het.

Dat geldt voor elke film die je kijkt, voor elk verhaal dat je leest: als dat niet relevant voor je is, kijk jij een andere kan top. Baer hierover: “Content faalt als het er niet in slaagt tijd in te ruilen voor informatie”.

Tijd is the magic word. Daar gaat het om. In plaats van jouw verhaal te lezen of te bekijken, kan iemand ook naar de film, een restaurant, een congres of gewoon doorgaan met wat hij op dat moment het liefst doet.
Wat maakt jouw verhaal zo interessant dat het met al die bezigheden de concurrentie kan aangaan.Vijf tips om daarvoor te zorgen:

1.Heel simpel. Ben je audience. Zorg ervoor dat je weet wat hen op alle niveaus van hun crossmediale klantenreis bezighoudt. Stap in hun schoenen, hang in hun oksels. Praat met je klanten. Bevraag je buitendienst. Analyseer socialverkeer en alle content die je maakt, en maak op basis daarvan nieuwe content die voor hen van waarde is.

2. Stop denken in campagne content, werk vanuit formats. Een podcast, een YouTube serie, een blog met een duidelijke redactionele insteek: zolang het maar een vertaling is van je merkwaarden. Vanuit een format hoef je ook niet steeds weer creatief te zijn met opnieuw een vers idee, en krijg je meer herkenbaarheid ook. Formats zijn makkelijker te testen en te optimaliseren ook.

3. Maak verhalen met je klanten of medewerkers als hoofdpersoon. Kies niet voor je ceo of ander opperhoofd. Mensen vertrouwen bedrijven steeds minder. Even grasduinen door de jaarlijkse Edelman Trust Barometer leert je daarover genoeg.

4.Lever kwaliteit. Van een 2 kun je geen 6 maken. Van een 6 wel een 9. Edoch, hoe je een verhaal ook aanjaagt en in welke kekke vorm je dat ook giet, poep verander je niet in platium. Zorg er dus voor dat je een goed verhaal hebt. Dat is de basis.

5.Gebruik je medewerkers en klanten om je verhalen aan te jagen. En dat zullen ze alleen doen als dat goed is.

source: Cor Hospes nieuwsbrief, corhospes.nl

Comments are closed.