Cor Hospes build your audience

Rand Fishkin runde een klein webbureau waar hij voor klanten sinds 2001 websites maakte. Maar ja, zie die maar eens hoog in de zoekresultaten te krijgen. Gefrustreerd door de “opaque, secretive world of SEO and the lack of knowledge available on the web back in the early 2000’s” startte hij in 2004 met een blog, genaamd SEOmoz. Dat blog bezorgde hem steeds meer autoriteit als SEO-koning en meer en meer klanten. Want over die opaque world of SEO was weinig bekend.

Rand had een niche gevonden.

Hij stortte zich met zijn bedrijf dan ook rap op SEO en de ontwikkeling van een inbound marketingtool die bedrijven kon helpen hun SEO te optimaliseren en inzichten op de positie van hun zoekwoorden in Google te krijgen. Daar hadden ook investeerders wel oren naar.

Intussen bleef hij bloggen en bloggen om in 2009, wanneer hij 100.000 e-mail abonnees op de teller heeft staan, zijn bedrijf SEOmoz, later Moz, te lanceren dat direct de hitlijsten van de Inc.500 bestormde. De rest is geschiedenis.

Rand Fishkin was dankzij zijn verhalen uitgegroeid tot SEO-autoriteit. 100.000 mensen wilden alles over zijn kennis en de ontwikkeling van zijn nieuwe product weten. Bij de launch stond dan ook een volgepakt Camp Nou-voetbalstadionnetje met potentiële klanten te juichen en te applaudiseren.

Tom Kay woont aan de noordkust van Cornwall. Een echt surffreak is hij. Bij surfkleding zie je altijd palmbomen, strakblauwe luchten, turkoois water, en coole dudes en dudettes in bikini’s en shorts.

Gek, vindt hij.

Veel mensen surfen immers op plekken wereldwijd waar het niet zo drukkend hot en hotspotterig druk is, sterker, een groeiend legertje surfers bevecht de golven rondom Scandinavië, de noordelijkste kusten van Schotland, Alaska, Vancouver Island, Nova Scotia, IJsland enzovoorts. Daar is niet alleen het water nat, maar ook de outdoor omstandigheden. Onder die grijze luchten en in die vrieskoude westerwinden zijn wetsuits okay, niet die o zo luchtige shorts en bikini’s.

Zijn vondst: Cold Water Surfing. Surfen in koude omstandigheden. Een nieuwe categorie.

Hij begon over zijn vondst te schrijven en te bloggen in 2002. Bevriende filmers en fotografen deden een flinke visuele duit in het surfzakje. Surfers die regelmatig in hun O’Neill broekjes en shirtjes stonden te kleumen langs koudwinderige kusten herkenden wat Tom zei. En hij hoorde het steeds vaker, waar kunnen we bijpassende Cold Water Surfing kleding kopen? Want ja, al die wollen sweatshirts waarin ze de golven trotseerden, nee, echt lekker zaten die niet en bovendien, nee, het zag er niet uit.

Bij mij kun je die Cold Water Surfing kleding krijgen, antwoordde Tom. Die kleding maak ik. Want dat was hij tegelijk thuis in de kelder gaan doen. Met weinig geld maar veel passie.

Finisterre heette zijn eerste wind- en waterproof fleece jacket, vernoemd naar een Britse shipping forecast sea area schuin boven Spanje –heet tegenwoordig FitzRoy om verwarring met Kaap Finisterre in Galicië te voorkomen. Dat Finisterre was ook de titel van zijn blog.

Met dat jacket sprong hij op de eerste golf van succes. Steeds meer verhalen kwamen op zijn website, mooie verhalen, gepassioneerde verhalen. Over cold water people en Cold Water Surfing.

In 2006 introduceerde hij zijn eerste kledinglijn. De rest is geschiedenis.
Heb je een idee voor een wereldbestormend product of revolutionaire dienst? Ga verhalen over dat idee vertellen. Claim de niche die jij gaat vullen. Claim die disruptie. Claim die nieuwe productcategorie. Zoals Rand Fishkin deed met Moz voor SEO. Zoals Tom Kay deed met Finisterre voor Cold Water Surfing.

Claim your fame, en ga werken aan het opbouwen van je community. Aan abonnees en daarmee aan een future klantenbase. Dan vlieg je die zwijgende startups al vanaf de start voorbij, met twee vingers in de neus, dat is.
bron: Corhospes

Comments are closed.